Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
 
en-GBel-GR
 Η Μέσα ΓειτονιάΑρχιτεκτονική
Login Register


Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του οικισμού

Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι η πυκνή δόμηση. Τα σπίτια είναι ακουμπισμένα το ένα πάνω στο άλλο, σφιχτοδεμένα μεταξύ τους, όπως σφιχτοδεμένοι ήταν μεταξύ τους οι άνθρωποι που τα κατοικούσαν. Είναι κτισμένα στην άκρη του οικοπέδου, κάθετα προς το δρόμο ή παράλληλα προς αυτόν. Η επέκταση των σπιτιών στο ίδιο τεμάχιο γης ακολουθεί την αύξηση των συγγενικών οικογενειών. Σε πολλές περιπτώσεις, για να γίνει εύκολη και χωρίς άσκοπες οικονομικές επιβαρύνσεις η επέκταση αυτή, χρησιμοποιούνταν κοινοί μεσότοιχοι.

Η αυλή, και στις δύο περιπτώσεις, κλείεται με ψηλό τοίχο και η είσοδος στην κατοικία γίνεται μ'ένα δίφυλλο ξωπόρτι. Η πόρτα και τα παράθυρα, για σκοπούς ασφάλειας, ανοίγουν στο μαντρωμένο χώρο της αυλής. Τη λύση αυτή επέβαλλε η μακρόχρονη ανασφάλεια και καταπίεση που επικρατούσαν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Όταν έκλειε το ξωπόρτι οι ένοικοι μπορούσαν να κινούνται ελεύθερα μέσα στο δικό τους χώρο.
Τον περιορισμένο χώρο της αυλής ο αγρότης το μοιράζεται με τα ζώα του (βόδια, γαϊδούρια, μούλες, αιγοπρόβατα) τα οποία υπεραγαπά και τα φροντίζει. Υπήρχε πρόνοια για στεγασμένους χώρους, τα στιάδκια, για να προστατεύονται τα ζωντανά από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού και του χειμώνα.
Στον υπόλοιπο χώρο είναι το πλυσταριό, μια λαξευμένη πέτρινη βούρνα, τοποθετημένη πάνω σε μια πέτρινη πεζούλα. Δίπλα η νισκιά για το βράσιμο του νερού και πολύ κοντά της το κουμνί με την αλουσίβα (στάχτη ανακατεμένη με νερό) για το πλύσιμο των ρούχων. 
Μεταγενέστερα συνδυάζεται στεγασμένος χώρος πλυσταριού - μαγειρειού. Στον ίδιο χώρο λούζονταν τα μέλη της οικογένειας. Κάπου παράμερα θέση έχει ο φούρνος και πιο πέρα ο λάκκος με το πόσιμο νερό. Στην πιο απόμερη γωνιά της αυλής είναι ο απόπατος ή η ανάγκη.
Η στέγη γίνεται από ξύλινα δοκάρια, τα βολίτζια, που γεφυρώνουν το άνοιγμα της οικοδομής. Πάνω από τα δοκάρια τοποθετούνται σχιστά ακατέργαστα ξύλα, τα στρωτέρκα. Με την πάροδο του χρόνου γίνεται χρήση της καλαμωτής. Είναι καλάμια δεμένα με σπάγγο το ένα μετά το άλλο και τοποθετούνται πάνω από τα δοκάρια. Οι χαραμάδες που αφήνουν τα στρωτέρκα ή η καλαμωτή, κλείουν με λεπτά κλαδιά (το τσίππωμα). Πάνω από τα κλαδιά τοποθετείται το πρώτο στρώμα του πηλού. Όταν στεγνώσει ακολουθεί και δεύτερη στρώση. Η χωματένια στέγη, το δώμα, προεξέχει της οικοδομής και σχηματίζει ένα είδος γείσου. Η άκρη αυτή του δώματος, το κρόδωμαν, γίνεται πιο ψηλό από το υπόλοιπο. Τα νερά της βροχής φεύγουν με τις υδρορροές, τις χολέτρες, πήλινες ή τενεκεδένιες. Η κλίση που έχει το δώμα είναι ελάχιστη για να αποφεύγεται η διάβρωση. 
Εισαγωγή | Έμβλημα Δήμου | Άλλοτε και τώρα | Γεωγραφικά Στοιχεία | Ονομασία | Αρχαιολογία | Ο Οικισμός | Αρχιτεκτονική | Ύδρευση | Εκκλησίες | Αρχές - Διοίκηση
 
Privacy Statement | Terms Of Use
Copyright 2011 - 2016 Δήμος Μέσα Γειτονιάς - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη από CyBiz Advertising