Το mesayitonia.com.cy χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεσαι τη χρήση των cookies.

Πολιτικοί Γάμοι

Στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς, τελούνται Πολιτικοί Γάμοι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Περί Γάμου Νόμου 104 (Ι) του 2003.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποτείνονται προσωπικά στη γραμματεία του Δήμου, για να ενημερώνονται σχετικά με τα απαραίτητα έντυπα που θα πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να τελέσουν το γάμο τους. Πολιτικοί Γάμοι μπορούν να τελεστούν μεταξύ Κυπρίων, Αλλοδαπών ή μεταξύ Κυπρίων με αλλοδαπούς.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ο γάμος μπορεί να προχωρήσει είτε με την διαδικασία γνωστοποίησης γάμου, όπου ο γάμος μπορεί να γίνει μετά από παρέλευση 15 ημερών αλλά όχι πέραν των τριών μηνών, είτε με την διαδικασία επίσπευσης, όπου ο γάμος μπορεί να γίνει αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης (και την ίδια ημέρα εάν το επιθυμούν), αλλά όχι πέραν των 15 ημερών.

Τα απαραίτητα πρωτότυπα έγγραφα που χρειάζεται να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι για τη σύναψη πολιτικού γάμου έχουν ως εξής:

ΚΥΠΡΙΟΙ:

 • Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης (άγαμος/η, διαζευγμένος/η, χήρος/α) από το Γενικό Ληξίαρχο του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία να μην ξεπερνά τους 2 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της.
 • Ένορκο δήλωση ενώπιον του Πρωτοκολλητή Επαρχιακού Δικαστηρίου.
 • Πολιτικό Διαζύγιο το οποίο πρέπει να πιστοποιηθεί από το Πρωτοκολλητή στο Οικογενειακό Δικαστήριο ως τελεσίδικο και αμετάκλητο.
 • Πιστοποιητικό θανάτου του/της συζύγου σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι χήρος/α.
 • Πιστοποιητικό Γεννήσεως.
 • Γραπτή γονική συναίνεση σε περίπτωση που ένας από τους δύο ή και οι δύο ενδιαφερόμενοι είναι ανήλικοι (κάτω των 18 ετών αλλά να έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους).
 • Δελτίο Ταυτότητας.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ:

 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από Αρμόδια Αρχή της χώρας τους (Υπουργείο, Δημαρχείο κ.α). Να είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά ή αγγλικά από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ή από εγκεκριμένο μεταφραστή και να μην ξεπερνά τους τρείς μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του.
 • Επικύρωση Εγγράφων: (α) Αλλοδαποί των οποίων οι χώρες τους υπέγραψαν τη Σύμβαση της Χάγης, θα πρέπει να επικυρώνουν τα έγγραφα τους με την σφραγίδα APOSTILE. (β) Για τις χώρες που δεν υπέγραψαν την Σύμβαση της Χάγης, τα έγγραφα θα πρέπει να επικυρώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τους, από το Προξενείο ή Πρεσβεία της Κύπρου στη χώρα τους και από το Υπουργείο Εξωτερικών στη Κύπρο.
 • Ένορκο δήλωση ενώπιον του Πρωτοκολλητή Επαρχιακού Δικαστηρίου.
 • Διαζύγιο μεταφρασμένο στα ελληνικά ή αγγλικά από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ή από εγκεκριμένο μεταφραστή.
 • Πιστοποιητικό θανάτου του/της συζύγου σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι χήρος/α.
 • Πιστοποιητικό Γεννήσεως.
 • Γραπτή γονική συναίνεση σε περίπτωση που ένας από τους δύο ή και οι δύο ενδιαφερόμενοι είναι ανήλικοι (κάτω των 18 ετών αλλά να έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους).
 • Ταυτότητα/Διαβατήριο.
 • Βεβαίωση από το Γενικό Ληξίαρχο του Υπουργείου Εσωτερικών, εάν έχουν άδεια μόνιμης παραμονής στη Κύπρο.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΑΜΩΝ

Αίτηση Γάμου

Η αίτηση γάμου γίνεται στα γραφεία του Δήμου Μέσα Γειτονιάς, στην παρουσία και των δύο ενδιαφερομένων, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Αιτήσεις μπορούν να γίνουν από Δευτέρα – Παρασκευή, μεταξύ των ωρών 8.00 π.μ. – 12.30μ.

Τέλεση Πολιτικού Γάμου

Με βάση τη σχετική νομοθεσία, η τέλεση πολιτικού γάμου, γίνεται πάντοτε στο Δημοτικό Μέγαρο, από εξουσιοδοτημένους Λειτουργούς Τέλεσης Γάμου.

Τα δικαιώματα τέλεσης γάμου είναι €128.00 για κανονική διαδικασία (τέλεση γάμου μετά την πάροδο 15 ημερών από την ημερομηνία καταχώρησης της αίτησης) και €281.00 για επίσπευση της διαδικασίας (τέλεση γάμου αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης).

Τέλεση Πολιτικών Γάμων στο Δημοτικό Μέγαρο πραγματοποιούνται ως ακολούθως:
Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

Επανάληψη Τελετουργικού

Εάν οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν το τελετουργικό να επαναληφθεί σε χώρο της αρεσκείας τους (π.χ. σε Ξενοδοχείο), θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των €512.00 για κανονική διαδικασία και €598.00 για τη διαδικασία επίσπευσης. Οι τιμές αυτές συμπεριλαμβάνουν και τα δικαιώματα τέλεσης πολιτικού γάμου όπως αναφέρονται πιο πάνω.

Επανάληψη του τελετουργικού μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου, από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 7.00 μ.μ.

Εάν το ζευγάρι επιθυμεί κάποια άλλη ώρα πέραν από τις πιο πάνω, να έρθει σε επικοινωνία με το τμήμα Πολιτικών Γάμων του Δήμου.

Ένορκος Δήλωση

Ένορκος Δήλωση για Διαζευγμένους

Ένορκος Δήλωση για Ελεύθερους

Ένορκος Δήλωση για Χήρους

Affidavit

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  25 723 597
  25 723 744
  Γρίβα Διγενή 14, 4002 Μέσα Γειτονιά, Τ.Θ. 59596, 4010 Λεμεσός