By browsing on our website, you are agreeing to our cookies policy.

ΟΕΔΑ

Δείτε εδώ το Ενημερωτικό Τεύχος του ΟΕΔΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ «Έναρξη Λειτουργίας των Πράσινων Σημείων της Επαρχίας Λεμεσού» 7 Νοεμβρίου 2018

Όλοι μαζί μπορούμε να διατηρήσουμε τον τόπο μας καθαρό και όμορφο για εμάς και τα παιδιά μας!

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Δώρου Αντωνίου Πρόεδρου ΟΕΔΑ Λεμεσού & Δήμαρχου Μέσα Γειτονιάς

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αγαπητέ Δημότη,

Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας, είναι πολύ σημαντική τόσον για περιβαλλοντικούς όσον και οικονομικούς λόγους.  Από το Φθινόπωρο του 2017 έχουμε δύο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων.

 • Η χωματερή στο Βατί κλείνει οριστικά και άρχισε λειτουργία η νέα σύγχρονη μονάδα με Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο.  Το έργο διαχειρίζεται σύμμεικτα αστικά απορρίμματα της Επαρχίας Λεμεσού, τα οποία εισέρχονται στην μονάδα.  Μέσω της μηχανικής διαλογής γίνεται διαχωρισμός του ξηρού κλάσματος (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο) από το υγρό (οργανικό).  Στην συνέχεια, το ξηρό κλάσμα εισέρχεται στο τμήμα ανάκτησης υλικών, όπου γίνεται διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων σε επιμέρους ρεύματα μέσω οπτικών διαχωριστών, τα οποία μετέπειτα μπορούν να αξιοποιηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.   Το οργανικό κλάσμα αλλά και τα υπολείμματα της μηχανικής διαλογής προχωρούν σε περαιτέρω επεξεργασία σε αερόβια βιολογική επεξεργασία (βιοξήρανση) για παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου (μείγμα SRF-RDF), το οποίο διοχετεύεται στην μονάδα θερμικής επεξεργασίας, με αποτέλεσμα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Αρχίζουν την λειτουργία τους οι χώροι συλλογής και διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων (τα λεγόμενα Πράσινα Σημεία). Τα πράσινα σημεία είναι περιφραγμένοι και φυλασσόμενοι χώροι, όπου οι πολίτες οφείλουν να μεταφέρουν με δικά τους μέσα, τα ογκώδη τους υλικά (έπιπλα, κλαδέματα, μπάζα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ).  Τα 4 Πράσινα Σημεία της Επαρχίας Λεμεσού βρίσκονται στην Φασούλα, στην Παρεκκλησιά, στο Κολόσσι και στο Πισσούρι. 

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν κούπες για τοποθέτηση των πιο κάτω αποβλήτων:  υλικά συσκευασίας, κλαδέματα, υφάσματα, στρώματα, έπιπλα, παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές, χρώματα, μπαταρίες, πλαστικά δοχεία, μεταλλικά αντικείμενα. 
Δηλαδή, οτιδήποτε δεν θα καταλήγει στις χωματερές του νησιού, θα τοποθετείται εκεί με αποτέλεσμα τα αντικείμενα στην συνέχεια να οδηγούνται για επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση και ανακύκλωση.

Οι αλλαγές αυτές έγιναν λόγω Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας και στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων όλων των κατηγοριών.  Για περιορισμό του κόστους διαχείρισης, επιβάλλεται να γίνει συλλογικά από τον Δήμο και τους Δημότες σωστή διαλογή στα υποστατικά έτσι ώστε να καταλήγει στον ΟΕΔΑ η μικρότερη δυνατή ποσότητα απορριμμάτων.

Η διαλογή απορριμμάτων πρέπει να γίνεται ως εξής:

  https://ww2.mesayitonia.com.cy/index.php/perivallon/anakyklosi
 • Οικιακά απορρίμματα:  Τοποθετούνται στις ειδικές σακούλες σε κτιστές σκυβαλαποθήκες ή σε κάδους που κλείνουν ερμητικά. Η αποκομιδή γίνεται δύο φορές την βδομάδα.  Τονίζεται ότι στα οικιακά απορρίμματα δεν πρέπει να τοποθετούνται απορρίμματα από τις υπόλοιπες κατηγορίες.
 • Ανακυκλώσιμες συσκευασίες:  Οι συσκευασίες PMD και χαρτιού μαζεύονται από το συνεργείο του συλλογικού συστήματος της GreenDot κάθε Κυριακή βράδυ από τα υποστατικά.  Οι γυάλινες συσκευασίες μεταφέρονται και τοποθετούνται από τους πολίτες στους κάδους τύπου καμπάνας που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης.
 • Ογκώδη απορρίμματα (Έπιπλα, μπάζα, ηλεκτρικές συσκευές, κλαδέματα κλπ):  Μεταφέρονται από τους πολίτες στα πράσινα σημεία.  Το πλησιέστερο είναι στην Φασούλα.
 • Είδη ένδυσης-υπόδησης:  Μεταφέρονται από τους πολίτες στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης.
 • Μπαταρίες:  Μεταφέρονται από τους πολίτες σε ειδικούς μικρούς κάδους που βρίσκονται σε τράπεζες, υπεραγορές, σχολεία κλπ.
 • Ληγμένα χάπια και φάρμακα:  Μεταφέρονται από τους πολίτες σε ειδικούς μικρούς κάδους που βρίσκονται σε φαρμακεία.
 • Χρησιμοποιημένα τηγανέλαια:  Μεταφέρονται από τους πολίτες στα σημεία συλλογής λαδιού.

Tο Τμήμα Καθαριότητας περισυλλέγει άχρηστα αντικείμενα και κλαδιά αφού πρώτα ενημερώσετε τηλεφωνικά τον Δήμο και να τοποθετηθούν σωστά στο πεζοδρόμιο έξω από την οικία σας/υποστατικό σας (με χρέωση ανάλογα με την ποσότητα των αχρήστων σας). 
Με τη δική μας βοήθεια και την δική σας συγχρόνως ας προσπαθήσουμε για ένα πιο καθαρό Δήμο.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  25 723 597
  25 723 744
  Γρίβα Διγενή 14, 4002 Μέσα Γειτονιά, Τ.Θ. 59596, 4010 Λεμεσός